maandag 12 oktober 2015

Het algebra van de Hatha-yoga!

We starten op dinsdagavond met een nieuwe 10-delige lessenreeks Hatha-yoga. Onze lesgever is een leraar afgestuurd aan de Yogaschool van Aalst en is heel vertrouwd met de Hatha-yoga.
We lichten ook deze vorm even kort toe:
Hatha yoga bestaat uit een reeks houdingen waarbij men alle spieren in het lichaam gebruikt. De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam. Spanning, veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, maakt de spieren kort en stijf. Hierdoor voel je pijn in bepaalde lichaamszones zoals nek en schouders als je bepaalde bewegingen maakt. Deze spanning zorgt voor een mindere doorbloeding van de spieren en de organen. Uiteindelijk zorgt het voor nog meer negatieve klachten: rugklachten, slaapproblemen, concentratie- en ademhalingsproblemen.
Tijdens de Hatha-yoga gaan we heel bewust onze spieren spannen en ontspannen. De ademhaling is hierbij ontzettend belangrijk. Het in -en uitademen wordt door de lesgever duidelijk aangegeven. Het uitademen met een diepe zucht staat symbool voor het loslaten. Loslaten van alle spanning, zorgen en frustraties waar je mee zit. Door je daar heel bewust te gaan op richten, kan je lichaam, je hoofd ontspannen.
Het loslaten van de spanning uit de spieren zorgt er ook voor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. Daardoor ontstaat ontspanning en een sterker gevoel van geestelijke balans.
Hatha-yoga is prima voor mensen die moeilijk tot rust komen. De oefeningen zijn voldoende intensief en vragen een bepaalde concentratie zodanig dat je al het andere kan loslaten. 
Reacties van deelnemers zijn fantastisch: mensen voelen zich rustiger, slapen beter, zijn minder prikkelbaar en... ze kijken allemaal uit naar de volgende les! 
Ook jij kan dit ervaren! Volg onze Facebookpagina voor de data, inschrijving en informatie over onze yoga-reeksen!Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen